Psychosynthese Praktijk Serensis

        (+31)0611368017

        info@serensis.nl

Psychosynthese Praktijk Serensis

        (+31)0611368017

        info@serensis.nl

 B(blijf) L(leren) O(ook) G(genieten)

Waarom Psychosynthese...

Waarom Psychosynthese...

Synthese, synthetisch... woorden die erg op elkaar lijken maar toch heel verschillende reacties oproepen. Synthese betekent zoiets als transformatie en draagt in zich de reis die daarvoor moest worden afgelegd. Synthetisch wordt geassocieerd met 'na-maak', maar heeft in deze versnelde vernieuwing evengoed misschien wel een grotere reis afgelegd.


Welke suffix past het beste by 'psycho-...'? In de huidige tijd wellicht het laatste. Men wil snelle oplossingen, iedereen heeft haast en de geestelijke gezondheidszorg staat op instorten. Tijd dus voor zowel een transformatie als een 'quick-fix'. Sommige Psychosynthese beoefenaars noemen zichzelf al Psychosynthetici.

Assagioli's Ei

Eén van de redenen die wordt gegeven waarom Psychosynthese relatief onbekend is, is vanwege het 'open' karakter van deze therapeutische benadering. Psychosynthese omvat veel; alles eigenlijk. Assagioli probeerde met zijn ei-model alle aspecten van de menselijke psyche in kaart te brengen. Hieruit vloeien veel van de werkvormen van Psychosynthese uit voort:


  • het lager, middelste, hoger en collectieve onbewuste;
  • het ik en het hoger zelf;
  • de Wil;
  • psychologische functies;
  • subpersoonlijkheden al dan niet bewust
  • omvat ook lichaamswerk



De benamingen van deze psychische aspecten tonen hoezeer Assagioli de -toen nog relatief moderne- lijn van Freud en Jung volgde. Echter had hij ook zeer veel respect voor de eeuwen-oude Oosterse tradities met hun meditatiegebruiken ter bevordering van onthechting en verlichting. Dit komt duidelijk terug in de Psychosynthese technieken ook al staat Psychosynthese los van geloof of cultuur. Met zijn psycho-'synthese'  wilde Assagioli  een antwoord geven op de Freudiaanse  psycho-'analyse'. Hij redeneerde dat een psyche die geanalyseerd was - ontleed als het ware- ook weer in elkaar gezet moest worden en daarin zat de transformatie.  Vandaar dus Psychosynthese.

Daarom...

Psychosynthese coaches en therapeuten werken cliënt-geleid, dwz met wat zich aan dient in het hier en nu, en passen hun benadering aan, aan de client. Hierin verschilt Psychosynthese van vele andere benaderingen waarbij de therapie-vorm leidend is. Maar wellicht het meest bijzondere aan Psychosynthese is dat het nooit stopt. De therapeutische of coachings opdracht kan volbracht zijn, maar Psychosynthese wordt een levens beschouwing. Clienten ontdekken tools om weer in contact te komen met zichzelf die ze altijd kunnen toepassen. Psychosynthese wordt hiermee onderdeel van een gezond leven en gezonde psyche voor zowel client and coach/therapeut. Daarom dus Psychosynthese 

0 Reacties
Voeg reactie toe
Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht